menu
Word Lid
Respecteer onze overledenen

Van 28 mei tot 5 juni 2022 vindt de Europese Week van de Begraafplaatsen plaats. In veel steden en gemeenten wordt deze bijzondere week aangegrepen om de lokale kerkhoven in de kijker te zetten met tal van activiteiten. Echter krijgen steeds meer gemeenten te maken met feiten van diefstal en vandalisme op hun kerkhoven. Helaas ontsnapt ook Olen niet aan deze problematiek. Sinds april 2021 verschijnen er regelmatig berichten op sociale media over verdwenen bloemstukjes, knutselwerkjes of knuffelberen van nabestaanden. Vaak gaat het om diefstallen op het kerkhof van Onze-Lieve-Vrouw-Olen, maar het probleem stelt zich evenzeer op de begraafplaatsen van Sint-Jozef-Olen en Olen-Centrum. Vlaams Belang Olen vindt dat het lokaal bestuur hier actie tegen kan én moet ondernemen en doet daarom, in de aanloop naar de Europese Week van de Begraafplaatsen, een concreet en realistisch voorstel voor de aanpak van vandalisme en diefstal op de drie Olense begraafplaatsen aan het college van burgemeester en schepenen.

Vier complementaire pijlers

Het voorstel van Vlaams Belang Olen bestaat uit vier complementaire pijlers die er samen voor moeten zorgen dat diefstal en vandalisme op de Olense kerkhoven maximaal bemoeilijkt worden: degelijke afsluiting en verlichting, cameratoezicht, verhoogde waakzaamheid en sensibilisering.

Door het aantal toegangspunten van de Olense kerkhoven te beperken, door die beperkte toegangspunten te verlichten (gekoppeld aan bewegingssensoren) en door de onvolkomenheden in de bestaande omheiningen weg te werken, krijgen dieven en vandalen minder opties om de kerkhoven te betreden of om te vluchten en kan hun "doelwit" ontoegankelijk lijken. Zo wordt een ontradend effect bekomen. Het is echter niet de bedoeling om de Olense begraafplaatsen, bijvoorbeeld, na een bepaald uur op slot te doen. Olenaars moeten immers steeds de kans hebben om een bezoek te brengen aan hun overleden naasten. Daarnaast moet er uiteraard ook gewaakt worden over de toegangsmogelijkheden van minder mobiele bezoekers, hulpdiensten, begrafenisondernemers en gemeentepersoneel.

Door camera's met bewegingssensoren te voorzien aan de in aantal beperkte - en degelijk verlichte - toegangspunten, kan wederom een ontradend effect bekomen worden. Daarnaast kunnen camera's helpen in de opsporing en bestraffing van daders. Omdat het om een grotere investering gaat, kan ook een tijdelijk proefproject worden opgestart met mobiele camera's alvorens er een definitieve beslissing wordt genomen.

Door de stijgende trend in het aantal voorvallen van diefstal en vandalisme op kerkhoven in Vlaanderen en Olen, zouden extra politiepatrouilles rond de Olense begraafplaatsen een gepaste maatregel kunnen zijn. Als dit voor de politie niet haalbaar is, kan de vrijwillige inzet van de naburige BIN-netwerken of van andere Olense vrijwilligers aangesproken worden. De gemeente zou zo ook kunnen bekijken of er gewerkt kan worden met begraafplaatsmeters en -peters die, naast een veiligheidstoezicht op de Olense begraafplaatsen, ook een sociale functie kunnen uitoefenen om een luisterend oor te bieden aan rouwende Olenaars. Binnen deze pijler moeten ook extra maatregelen (extra patrouilles, Heras-hekken plaatsen,...) worden genomen tijdens evenementen op Olense locaties in de nabijheid van de begraafplaatsen.

De informatieborden op de Olense begraafplaatsen kunnen, ten slotte, gemoderniseerd worden om ook een sensibiliserend gedeelte te bevatten waarin gewezen wordt op de emotionele schade die nabestaanden kunnen lijden bij feiten van diefstal of vandalisme op kerkhoven of er kan algemeen opgeroepen worden tot eerbied voor de overledenen en hun nabestaanden. Ook andere gemeentelijke communicatiekanalen kunnen worden gebruikt voor sensibilisering.

Nieuw administratief centrum

Het voorstel van Vlaams Belang Olen houdt reeds rekening met het geplande NAC dat zal gebouwd worden op de site van de kerk en de pastorie van Onze-Lieve-Vrouw-Olen. Hoewel de afdeling zich ten stelligste verzet tegen de komst van dit prestigeproject waarvan het budget danig uit de hand loopt, is het van belang om erbij stil te staan aangezien het nieuw administratief centrum pal aan het kerkhof van Onze-Lieve-Vrouw-Olen zal grenzen. Met name de pijlers rond een degelijke afsluiting en verlichting van het kerkhof, alsook het voorziene cameratoezicht, moeten dus in rekening worden gebracht bij de plannen van het project. De publieke buitenruimte die wordt voorzien rond het nieuw administratief centrum, en die moet dienen als "ontmoetingsplaats", mag immers niet tot nóg meer diefstallen en vandalenstreken op de begraafplaats leiden...

Het integrale voorstel van Vlaams Belang Olen is hieronder in PDF-formaat terug te vinden in de bijlage. Lezers worden uitgenodigd het voorstel te lezen, het verder te verspreiden en/of feedback te bezorgen aan de afdeling.  


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF