menu
Word Lid
Vraag naar losloopweides voor honden in Olen

Heel wat Olense hondenliefhebbers namen recent contact op met Vlaams Belang Olen met de vraag om meer losloopweides in de gemeente, zodat hun trouwe viervoeter al eens vrij kan rondlopen en kan ravotten met soortgenootjes. Momenteel is er in de gemeente immers maar één losloopzone voor honden, namelijk op het door boskap geplaagde domein Teunenberg. Hierdoor moeten baasjes uit Onze-Lieve-Vrouw-Olen en Sint-Jozef-Olen ofwel een kilometerslange wandeling doen tot aan die enige losloopweide, ofwel de wagen nemen om hun hond de kans te geven eens vrij rond te lopen. Omdat het op andere plaatsen vaak niet veilig of niet toegelaten is om honden van de leiband te laten en losloopweides dus zeker een meerwaarde bieden, ging Vlaams Belang Olen graag aan de slag met een onderzoek en werkte de afdeling een concreet voorstel uit om voor te leggen aan de bevoegde schepenen en gemeentelijke diensten.

Onderzoek door lokaal bestuur in 2023

Eerlijkheidshalve moet erop worden gewezen dat een onderzoek naar de inrichting van een losloopweide voor honden in elke parochie voorzien is in het meerjarenplan 2020-2025 onder actie AC000235. In de loop van 2023 zal het gemeentebestuur dus onderzoeken of een losloopweide voor honden in Onze-Lieve-Vrouw-Olen, Sint-Jozef-Olen en Olen-Centrum (waar nu al eentje is ingericht) mogelijk of wenselijk is. Olen trekt hiervoor een budget van € 5.000 uit.

Een onderzoek naar de inrichting van losloopweides wilt natuurlijk niet zeggen dat er in 2023 daadwerkelijk losloopzones voor honden zullen worden ingericht! Nochtans is er heel wat vraag naar meer losloopweides vanwege Olense hondeneigenaren, omdat het huidige aanbod toch wel zeer beperkt is en, bovendien, volledig is geconcentreerd in Olen-Centrum. Hondenbaasjes uit de andere parochies die de verplaatsing naar domein Teunenberg niet kunnen maken, bijvoorbeeld bij gebrek aan een wagen of omdat ze geen lange wandelingen kunnen maken, kunnen hun hond dus niet de vrije loop laten in hun buurt. Als die baasjes dan ook geen geschikte tuin hebben, dreigt hun hond onvoldoende te bewegen. Dit komt het dierenwelzijn uiteraard niet ten goede.

Dierenwelzijn en sociale voordelen

Vlaams Belang Olen maakt van dierenwelzijn steeds een topprioriteit, dus werden verschillende locaties in de drie Olense parochies voorgesteld voor de toekomstige inrichting van een losloopweide voor honden. Voor Onze-Lieve-Vrouw-Olen werd, onder andere, gedacht aan de sportterreinen in Buul, de omgeving van het Ukkenpad en een deel van het grasveld op de terreinen van Chiro Achter-Olen. Voor Sint-Jozef-Olen werden locaties aangereikt in de buurt van TC Olen en speelterrein De Speelbuis, de buurt van het dorpsplein en groene recreatiegebieden als het Olens Broek en het gebied van Kempens Landschap in de buurt van Umicore. Ten slotte werden voor Olen-Centrum voorgesteld: de tuin van de gerenoveerde pastorie, parkgebied Ven en de huidige locatie op Teunenberg. 

Door concrete locaties voor te stellen, wilt Vlaams Belang Olen ervoor zorgen dat het in 2023 geplande onderzoek niet bij een onderzoek blijft. Het welzijn van de Olense viervoeters is daar te belangrijk voor. Maar losloopweides voor honden hebben ook sociale en milieugebonden voordelen, aangezien het vaak "hotspots" zijn voor sociaal contact tussen baasjes en ze een permanente recreatieve (groen)bestemming bieden aan gemeentelijke gronden.

Daarom moét er in elke Olense parochie een losloopweide voor honden komen! Daarbij moet ook het nodige worden gedaan om te vermijden dat het overlastzones kunnen worden: een vuilnisbak in de buurt, een dispenser met gratis hondenpoepzakjes, een bord met een gebruiksreglement én periodiek onderhoud van de weides. Zo kan elke Olenaar blijvend genieten van deze bijzondere vorm van vrijetijdsinfrastructuur!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF